Ga je iets wijzigen aan je website waar je niet zeker van bent? Of ga je WordPress, thema of plug-in updates installeren? Zorg dan dat je eerst een goede back-up maakt van je website.
Ook als je jouw website wilt verplaatsen naar een andere hosting provider dan maak je eerst een back-up van je website. Deze herstel je dan weer op de nieuwe host en je website is overgezet.
Handmatig
Het is mogelijk geheel zonder hulpmiddelen een back-up te maken van je website. Je kopieert dan alle bestanden van je website via FTP naar je computer. WordPress bestaat echter niet alleen uit bestanden, er zit ook een MySQL database achter.
Van deze database zul je dus ook een back-up moeten maken. De meeste hostingproviders geven je hiervoor toegang tot PHPMyAdmin. Hier kun je de database exporteren en opslaan als een zip bestand op je computer.
Het handmatig maken van een back-up is niet de gemakkelijkste manier en zeker niet de snelste. Doordat WordPress uit heel veel kleine bestandjes bestaat duurt het overzetten van de site via FTP erg lang. Ook is de kans vrij groot dat er wat mis gaat en er een bestandje niet meekomt.
Backup met een plug-in
Het maken van een back-up van je website is een stuk eenvoudiger met back-up plug-in. Voor het maken van back-ups zijn er binnen Wordress vele plug-ins beschikbaar. Sommige zijn voor een deel gratis andere kosten direct geld.
Enkele goede plug-ins voor het maken van een reservekopie zijn:
- All-in One WordPress Migration
- Updraft Plus
- Backup Buddy
All-in One WordPress Migration
Voor het maken van een snelle back-up of het migreren van een website gebruik ik over het algemeen de All-in One WordPress Migration plug-in.
Deze plug-in heeft een gratis versie waarmee je zowel back-ups kunt maken als dat je de back-ups kunt herstellen.
Het maken en herstellen van een back-up doe je met een paar kliks. Ze hadden het volgens mij niet veel gemakkelijker kunnen maken.
De All-in One WordPress Migration plug-in maakt van je backup één gecomprimeerd bestand. Hierdoor is de back-up snel en eenvoudig te downloaden.
Hieronder zie je in een korte video hoe je een back-up kunt maken met All-in One WordPress Migration:
Offsite back-up
Het opslaan van je back-ups op dezelfde server als je website geeft je geen bescherming tegen problemen met de hostingserver. Als je niet meer op de server kunt komen kun je immers ook niet meer bij je back-ups.
We kunnen natuurlijk de back-ups downloaden naar onze computer en dan hebben we een los staande back-up die we ook kunnen gebruiken als de server niet meer werkt.
Je kunt dit echter niet automatisch doen. Je moet steeds de download handmatig uitvoeren. Als je regelmatig automatische een back-up wilt uitvoeren dan is dat niet handig. De meeste back-up plug-ins bieden daarom ook de mogelijkheid om je back-ups op online opslagdiensten zoals Dropbox en Amazon S3 op te staan.
Als je internet verbinding niet zo snel is, dan kan het opslaan van je back-ups op een online opslagdienst ook een uitkomst zijn. Back-ups zijn namelijk vaak honderden megabytes groot. Als je gebruik maakt van online opslag hoef je immers de back-up niet zelf te downloaden. Ook kun je de back-up herstellen zonder dat je eerst het hele back-up bestand weer moet uploaden.
Het maken van automatische off-site back-ups
De gratis versie van All-in One WordPress Migration biedt geen mogelijkheid om back-ups te maken naar externe online opslag. Hiervoor moet een additionele plug-in voor de betreffende opslagdienst worden aangeschaft.
De volgende opslagdiensten worden op dit moment ondersteund:
- Dropbox
- Google Drive
- Amazon S3
- FTP Extensie
- OneDrive
- Amazon Glacier
- Box
- Mega
- DigitalOcean Spaces
- Backblaze B2
- Google Cloud Storage
- Microsoft Azure Storage
- pCloud
Maak dus een keuze uit deze opslagdiensten. Let op dat je voor elke dienst apart de extensie moet kopen. Zorg er dus voor dat je zeker weet welke dienst je wilt gaan gebruiken.
Dropbox, Google Drive en OneDrive bieden gratis cloud opslag. Hier zou je dus je back-ups zonder kosten op kunnen parkeren. Als je Office 365 gebruik krijg je daar 1 TB opslag op OneDrive bij, dus dan kun je daarmee wel even vooruit.
Een korte video hoe je zelf gemakkelijk off-site back-ups maakt van je Wordpres website:Tot Slot
Heb je vragen over hoe je zelf back-ups kan maken van je website? Stel ze dan gerust hieronder bij de reacties.
Heb je wat aan de bovenstaande informatie gehad? Deel deze pagina dan even op je favoriete sociale netwerk! Dan kunnen anderen hier ook hun voordeel mee doen.