Wat is Hosting?

Om een website zichtbaar te maken op het internet is een server nodig. Deze server wordt ook wel de hosting van de website genoemd. 

Deze server wordt geleverd door een zogenaamde hosting provider. Een bedrijf dat vele servers in een datacentrum heeft staan. Deze server worden dan weer in delen of geheel aan de klanten verhuurd.​

Naast hosting voor websites bestaat er ​ook hosting voor e-mail. Ook om het versturen en ontvangen van e-mails zijn namelijk servers nodig.

Wanneer heb je hosting nodig?​

Iedereen die een website op het internet wil zetten via een eigen domein heeft in principe een vorm van hosting nodig. Je website moet namelijk altijd beschikbaar zijn. Hiervoor moet er een server zijn die 24 uur per dag aan staat. Ook is het belangrijk dat deze server via een snel netwerk verbonden is aan de rest van het internet.

Ook als je e-mail wilt kunnen versturen en ontvangen via een eigen domein dan is het noodzakelijk om een hosting provider in te schakelen. Alle mails die naar jou verzonden worden terwijl je niet online bent moeten namelijk opgevangen worden door de hosting server.​

Welke soorten hosting zijn er?​

Omdat niet iedereen dezelfde eisen stelt en niet iedere site evenveel bezoekers krijgt bestaan er verschillende soorten hosting. De belangrijkste hosting typen zijn:

Shared Hosting

Dit is de meest voorkomende vorm van hosting. Hierbij worden er vele sites op één krachtige server geplaatst. Hierdoor is dit ook de goedkoopste vorm van hosting. Deze vorm van hosting is vooral geschikt voor kleinere websites die nog niet zoveel bezoekers hebben. 

Hou er rekening mee dat er erg veel verschil kan zijn tussen verschillende aanbieders van shared hosting. De snelheid van de sites op deze diensten is namelijk erg afhankelijk van de gebruikte server hardware en hoeveel site er op één server geplaatst worden. 

VPS Hosting

Als je site wat groter begint te worden dan kan het zijn dat shared hosting niet meer voldoet of dat de snelheid niet voldoende is. De volgende stap die je dan kunt maken is een virtual private server (VPS) huren. 

Een VPS is een virtuele server waarbij meerdere virtuele servers op een fysieke machine draaien. Een virtuele server heeft over het algemeen meer capaciteit dan een shared hosting account. Ook is deze capaciteit meestal voor jou gereserveerd, je hebt dus geen last van de buren.

Dedicated Hosting

Op een gegeven moment kan een site zo groot worden dat deze op 1 of meerdere volledige servers moet draaien. In dat geval kom je bij een zogenaamde dedicated server terecht, een volledige server alleen voor jou. 

Welke hosting is voor mij geschikt?

De meeste website kunnen het beste beginnen met een shared hosting account. Dit is goed te betalen om te beginnen en heeft voldoende capaciteit. Zodra je website veel bezoekers begint te krijgen kun je altijd overstappen een VPS of dedicated hosting.

  • Wat is de beste hosting provider voor mijn WordPress website?