Wat is een CDN?

De afkorting CDN staat voor Content Distribution Network. Een CDN is dus een netwerk voor de distributie van content. 

In praktijk betekend dit dat de verschillende ​bestanden waaruit een website bestaat niet door slechts één hosting server naar de bezoeker worden gestuurd. In plaats van één enkele server worden deze bestanden door een netwerk van servers naar de bezoeker gestuurd.

De meeste CDN's beschikken ook over meerdere datacentra wereldwijd. De bestanden worden dan verstuurd door de dichtstbijzijnde servers.​ Waardoor de reactiesnelheid van de site verbeterd.

Waarom een CDN gebruiken?​

​Het grootste voordeel van een CDN wordt behaald als niet alle gebruikers zich op dezelfde geografische locatie bevinden. Het CDN zorgt er dan voor dat de content toch vanaf een dichtstbijzijnde server wordt geleverd. Dit levert over het algemeen een snellere site op voor de bezoekers die verder van de hosting server vandaan zijn.

Een CDN heeft ook voordelen als je gebruikers allemaal op één locatie zitten. Elk bestand dat namelijk vanuit de cache van het CDN wordt verstuurd, hoeft niet door de hosting server verstuurd te worden. Hierdoor wordt de hosting server minder belast en kan deze zich concentreren op dynamische delen van de website. Wat weer een sneller geheel tot gevolg heeft op piek momenten.