Met welk systeem kan je het beste je website maken? De meest gebruikte systemen zijn Joomla, Drupal en WordPress. Welk open source CMS is het beste?
Eigenlijk is de vraag niet zo zeer welk systeem het beste is. Verschillende systemen worden gemaakt met andere uitgangspunten en doelgroepen. Een beter vraag is dus welke systeem past het beste bij jou en je bedrijf?
WordPress
WordPress is een systeem dat gebouwd is om snel en eenvoudig een blog of website op te zetten. Hierdoor is het een ideale keuze als je zelf je website wilt bouwen en onderhouden.
Let op dat er twee smaken WordPress zijn, namelijk WordPress.com en WordPress.org. Hierbij is WordPress.com een commerciële versie die gehost aangeboden wordt. WordPress.org aan de andere kant is een gratis open source system dat je op je eigen hosting kunt installeren.
Over het algemeen kun je beter kiezen voor WordPress.org als je een website gaat bouwen. Je hebt dan namelijk meer mogelijkheden om extra functionaliteiten toe te voegen met plug-ins. Veel plug-ins zijn namelijk niet beschikbaar op WordPress.com.
Indien gewenst kun je een website of blog geheel drag en drop in elkaar zetten met WordPress. Je bent daarvoor wel afhankelijk van thema’s en plug-ins van derden.
Drupal
Drupal is een erg uitgebreid systeem met vele mogelijkheden. Als je uitgebreide applicaties in je website wilt verwerken dan kan Drupal een goede keuze zijn.
Drupal biedt namelijk o.a. uitgebreidere mogelijkheden op het gebied van gebruikersbeheer en rollen. Ook biedt Drupal standaard ondersteuning voor meerder talen, waar bij WordPress een plug-in voor nodig is.
Doordat Drupal meer opties heeft is de leercurve om iets te bouwen ook erg stijl. Het is dus een stuk moeilijker om mee te beginnen.
Als je dus zelf voor de eerste keer een website wilt bouwen en onderhouden dan is Drupal minder geschikt.
Joomla
Joomla begon eerder zoals Drupal, met een steilere leercurve. De laatste tijd is het een stuk gebruiksvriendelijker geworden. Nu zit Joomla eigenlijk tussen WordPress en Drupal in.
Persoonlijk heb ik geen echte use case voor Joomla, maar als je al bekend met Joomla dan kan het een goede optie zijn om je website in te bouwen.
Het onderhoud van je website kan wat lastiger zijn bijvoorbeeld WordPress. Updates werken niet altijd direct met de geïnstalleerde modules en dat soort problemen. In WordPress werken alle updates eigenlijk vrijwel altijd direct zonder problemen.
Snelheid
Wat betreft de snelheid van je website, maakt het niet veel uit welke van de bovenstaande systemen je gebruikt. Allen gebruiken ze een database om pagina’s en artikelen in op te slaan. Hierdoor zijn vergelijkbare snelheden te verwachten.
Wel is het verstandig om een caching plug-in te installeren. Deze zijn echter voor alle drie de systemen beschikbaar, dus dit maakt weinig verschil voor de keuze.SEO
Natuurlijk wil je dat jouw website goed gevonden wordt in zoekmachines zoals Google. Maakt het voor de zoekmachine optimalisatie nog wat uit welk systeem je gebruikt?
WordPress staat bekend om dat deze sites goed gevonden worden in de zoekmachines. Zeker als je gebruikt maakt van een goede SEO plug-in (bijvoorbeeld Yoast).
Google kijkt echter niet naar welk systeem je gebruikt voor je website. Het maakt hun verder niets uit. Het gaat er om dat je goede en populaire content op je website hebt staan. Verder moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat Google deze content kan vinden. Je website moet goed leesbaar zijn voor de zoekmachines.
Volg dus voor elk van deze drie systemen de SEO aanwijzingen en je zult weinig verschil zien.
Conclusie
Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar WordPress. Simpelweg om dat het gemakkelijk is om snel een goede website op te zetten en te beheren. Kijk echter naar wat je nodig hebt en of het systeem dat je kiest deze mogelijkheden heeft.
Voor veel mogelijkheden zijn er uitbreidingsmodules of plug-ins beschikbaar voor de verschillende systemen. Kijk dus niet alleen naar de basisfunctionaliteit, maar ook naar beschikbare uitbreidingen.
Op dit moment gebruiken ongeveer 60% van de websites op het internet die een CMS gebruiken WordPress. Dit heeft het voordeel dat de kans klein is dat dit systeem op korte termijn verdwijnt of niet meer onderhouden wordt. Ook worden hierdoor problemen (o.a. beveiliging) zeer snel opgelost.