Wat is de beste hosting voor mijn WordPress website?

|

Om een website op het internet beschikbaar te maken is een server nodig waarop de website geplaatst kan worden. Dit wordt ook wel de hosting van de website genoemd. Je huurt in principe een deel van een server voor jouw website. WordPress hosting is hosting specifiek voor WordPress websites.

Voor hosting zijn veel verschillende pakketten beschikbaar, bij veel verschillende leveranciers. Vaak zijn de de WordPress hosting pakketten beter dan gewone standaard hosting pakketten. Neem echter niet zomaar de goedkoopste hosting, want voor WordPress is het wel belangrijk dat de servers voldoende snel zijn en zo min mogelijk down tijd hebben. Niks is immers vervelender voor je bezoekers dan een trage website of een website die helemaal niet laadt.

Gevolgen voor je positie in Google

Google heeft als doel om haar gebruikers de beste gebruikers ervaring te geven, niet alleen op hun eigen site, maar ook op de sites die men vindt via Google. Een snelle website geeft een betere gebruikerservaring en daarom heeft Google aangegeven dat de snelheid van een website mee te nemen als een "ranking factor". Dit betekend dus dat een snelle website ook belangrijk is voor een hogere positie in Google!

Hoe belangrijk de snelheid van de een website is heeft Google niet aangegeven, maar uit onderzoek van verschillende sites is wel gebleken dat de websites die bovenaan staan in Google meestal tot de categorie snellere website behoren.

Gevolgen voor de gebruikerservaring

Bij het ontwikkelen van een website wordt vaak vooral gekeken naar het maken van een mooie website die gemakkelijk te navigeren is. Als de gebruikers van je website echter steeds moeten wachten op het laden van een pagina, dan levert dit al snel een negatieve ervaring op. Niemand vindt het immers leuk om steeds te moeten wachten. Iedereen heeft het druk.

Op het internet heeft de gemiddelde website bezoeker niet veel geduld. Zelfs enkele seconde meer laadtijd kan leiden tot het vroegtijdig verlaten van je website. Of misschien laadt de website van een concurrent net iets snellere en gaat men daar mee verder.

Gevolgen voor de conversie van je website

De conversie van een website kan sterk leiden onder traagheid. In het verleden zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar de relatie tussen een trage website en de conversie van de website. Een aantal van deze resultaten zijn:
  • Shopzilla: Het versnellen van de website met 5 sec. deed de conversie met 7-12% stijgen, verdubbelde het aantal sessies vanuit zoekmachines en verminderde het aantal benodigde servers met 50%.
  • Mozilla: Met het afschaven van 2.2 seconden van de home pagina werd een toename van 15.4% van de download conversies behaald. Dit resulteert in 60 miljoen extra downloads van Firefox per jaar.
  • Amazon research in 2007: Bij een 100ms toenamen in laadtijd zakt de de verkoop met 1%.
  • Google research in 2006: De laadtijd van de resultaat pagina steeg slechts met 0.5ms als het aantal resultaten van 10 naar 30 per pagina werd verhoogd. Echter zakte het aantal bezoekers met 20%.
  • Hotmail research: Een vertraging van 6 seconden op de laadtijd zorgde voor een daling van 40 miljoen advertentie impressie per maand, wat neer komt op $6 miljoen in omzet per jaar.

Het is dus belangrijk een hosting provider te kiezen die niet alleen WordPress ondersteund, maar ook haar servers voor WordPress geoptimaliseerd heeft. Daarnaast moeten er natuurlijk niet te veel sites op dezelfde server gezet worden. De meeste goedkopere hosting accounts zijn namelijk zogenaamde "shared hosting" accounts, wat betekend dat er vele websites op dezelfde server draaien.

Aanbevolen hosting providers

Helaas hebben wij veel slechte ervaringen met het hosten van WordPress websites bij verschillende hosting providers. Zowel voor klanten als onze eigen sites. Een aantal problemen waar we tegenaan liepen waren trage websites, een traag beheer gedeelte van de website, mislukkende backups, tot zelfs een geval waar een deel van de gebruikers een foutmelding te zien kreeg als er wat meer bezoekers op de site waren. Geen van deze hosting providers kwam vervolgens met een voor ons werkbare oplossing. We hadden te veel bezoekers, teveel WordPress plug-ins, te grote afbeeldingen, het was altijd wel iets. En het was natuurlijk altijd onze fout. Terwijl wij geen bijzonder zware WordPress sites maken.

Gelukkig hebben wij in de afgelopen jaren enkele hostingproviders weten te identificeren die consequent een goede snelheid en betrouwbaarheid leveren. Daar kun jij nu van profiteren. Wij gebruiken deze hosting providers ook voor onze eigen sites en sites van klanten. Kies altijd voor de WordPress hosting pakketten voor WordPress sites, dan zijn de servers optimaal geconfigureerd voor WordPress.

Siteground

Siteground is een van de hosting providers die door de makers van WordPress wordt aangeraden voor het hosten van WordPress websites. Dit was voor ons de reden om deze hosting provider (inmiddels meer dan een jaar geleden) uit te proberen. Wij zetten deze hosting provider in voor zowel een aantal van onze eigen sites als een aantal sites van klanten. We merkte direct een betere snelheid ten opzichte van de vorige hosting providers.

Ook is Siteground een hosting bedrijf met jaren ervaring en heeft een zeer sterk technisch team. Siteground loopt voorop met het implementeren van de laatste technieken, om zo steeds meer performance te leveren voor de website van hun klanten. Let wel op dat als je meeste klanten in Nederland (of Europa) zitten, dat je dan kiest voor een server in Amsterdam en niet in de VS.

CloudWays

Cloudways is een hosting provider die je een volledige door hun beheerde cloud server levert in de clouds van hun partners (Google, Amazon, Vultr, etc.). In dit geval krijg je een eigen virtuele server voor het hosten van je website. Dit kan wel wat duurder zijn dan je site hosten op een gedeelde server, maar het voordeel is dat je de server resources (processor, geheugen, etc.) niet hoeft te delen met anderen. Het voordeel van de cloud is ook dat je gemakkelijk en vrijwel zonder down tijd je server kunt upgraden naar een sneller model, mocht dat nodig zijn.

Tot op heden hebben wij ook met CloudWays (in combinatie met Vultr) zeer goede resultaten geboekt. In onze ervaring zijn de site zelfs nog net iets sneller dan bij Siteground. De kosten zijn ook wel iets hoger dan Siteground. Kies wel een server met minimaal 1 GB aan geheugen (RAM), zodat je de optimale snelheid kunt behalen. Ook hier geldt dat het beste een serverlocatie zo dicht mogelijk bij je klanten kunt kiezen.

Disclaimer: Als je een hosting abonnement aanschaft via de bovenstaande links krijgen wij een kleine vergoeding van de hosting providers. Jij betaald hierdoor echter niets extra's. Ook plaatsen wij niet alleen hosting providers die ons betalen, dit zijn hosting providers waar wij echt goede ervaringen mee hebben en die wij gebruiken voor onze eigen site en sites van klanten.

Plaats een reactie